Frisbeegolf

Om sporten

Velkommen til frisbeegolf under Norway Summer Games!

Frisbeegolf er en av verdens raskeste voksende sporter. 
I Norge er det nå mer enn 150 baner spredt rundt i landet og antallet øker fra år til år. Det er lett å komme i gang med frisbeegolf og det passer for hele familien. Utstyret er billig og det er gratis å spille på alle banene i Norge. Man kan spille sammen med andre eller mot seg selv. Fremfor alt er det en utfordrende, morsom og sosial sport!

Frisbeegolfens prinsipper er enkle, man skal kaste en frisbee fra A til B og prøve å bruke så få kast som mulig. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull. Etter første kast går man bort og kaster videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven. Man noterer antall kast og går videre til neste «hull». En bane består som oftest av 9 eller 18 hull.

Utfordringene er å kontrollere frisbeens svevekurve mot banens hindere og vanskeligheter. Banens vanskeligheter består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, vann, busker og høydeforskjeller. Når det blåser vil vinden gjøre det enda mer utfordrende og spennende.

Norway Summer Games byr på mange kule aktiviteter, prøve-på-idretter, kulturarrangementer, show og underholdning. Alt sammen i en OL-liknende ramme, med Norges beste ferieby som vertskap.

Kristiansand Frisbeegolfklubb inviterer deg til frisbeegolf innføring og turnering, lørdag 11. august!

10:30 - 12:00 Innføring
12:30 - 15:00 Turnering

Pris: Gratis

Last ned mer informasjon om arrangementet her

Meld deg på under!

 • Utstyr

  Man bruker spesielle frisbeer som er rundt 21 cm i diameter og veier fra 140 til 180 gram. En slik golf-frisbee kalles ofte for en disk og man bruker forskjellige disker til forskjellige kast. Noen disker går høyre, noen går venstre og noen går rett fram. Det finnes tre hovedkategorier av disker:

  Drive - for å kaste langt og ofte den disken en starter med på et hull.

  Midrange - for å kaste litt kortere, men med mer kontroll.

  Putter – Det er den disken er som oftest bruker når en skal opp i kurven. Puttere er ofte litt rundere og mykere og går rettere enn andre disker. Vi anbefaler å starte med å kaste midrange og puttere da disse er lettere å kontrollere.

  Diskene lages i mange forskjellige plasttyper og farger og koster mellom 90-200 kroner. 

  Kurven man kaster på er en metallkonstruksjon bestående av en rund kurv og med kjetting som henger over kurven. Kjettingen bremser opp disken slik at den faller ned i kurven. Kurvene er festet godt ned i bakken på alle etablerte baner men det finnes også portable kurver som står på stativ og som kan brettes sammen for enkelt å kunne fraktes.

 • Regler

  Fair Play står sterkt i fokus i disksporten og det er ikke dommere på banen. Det er spillerne som dømmer selv og ærlighet verdsettes høyt.

  Det er alltid den spilleren som ligger lengst fra kurven som kaster først, selv om spilleren har kastet flere kast enn deg. Spillere venter alltid på den som ligger lengst fra kurven slik at en ikke går i veien eller står i fare for å bli truffet. Når man kommer fram til disken man har kastet skal det markeres med en markør/minidisk i forkant av disken før man fjerner den. På neste kast skal man stå med den fremste foten innenfor 0-30cm bak markøren i det man kaster neste kast.

  Lander frisbeen i et tre og ikke kommer ned av seg selv skal neste kast tas rett under der frisbeen befinner seg. Dette gir ingen straffekast.

  Banene kan ha ulike hinder som ”Mandatory” og ”OB”. Disse kan være kunstige hindre som er laget enten for å gjøre banen litt vanskeligere eller så er de der av sikkerhetsmessige årsaker. ”OB” = Out of bounds (utenfor banen). Disken spilles fra der den sist var god eller fra forrige utkaststed. Ett straffekast tildeles. ”Mandatory” angir at du må kaste til høyre, venstre eller mellom et hinder (tre, lyktestolpe o.l). Hvis du bommer på dette og krysser mandolinjen på feil side så blir neste utkast fra en dropzone, evt fra forrige kastested hvis en dropzone ikke er spesifisert. Ett straffekast tildeles. Respekter OB og mandatory regler for banen du spiller på.

  Du skal også vise hensyn til andre som bruker områdene banen ligger på. Er det mennesker i veien, be dem flytte seg eller vent til det er klar bane før du kaster. Aldri kast når noen står foran deg.

  I Norge er disksporten under Norges Amerikanske Idretters Forbund og her finner du info om klubber, baner, turneringer og annet som har med disksport å gjøre.

  De detaljerte og offisielle reglene finnes foreløpig ikke på norsk men kan leses på engelsk på hjemmesidene til PDGA.

  Video av hvordan en spiller:
  Kristiansand Open 2016 - finale filmet av «Steinkast – Disk Golf» på Sukkevann Diskgolfpark.

  Oslo Open 2015 - finale filmet av «Hassimuss» på Stovner Diskgolfpark.